KBT-behandling
Har du svårt att sortera dina tankar och känslor? Behöver du hjälp med hur du ska bli ditt bästa jag med rätt handlingar?
En KBT-behandling hjälper människor att få ett samspel mellan just detta. På denna sida hjälper vi dig att reda ut frågor som vad KBT-behandling är och hur går det till.
KBT står för kognitiv beteendeterapi och det är en terapiform som har som syfte att hjälpa människor med deras psykiska besvär. Det sker vanligtvis genom samtal med en terapeut, antingen kortsiktigt eller långsiktigt. Men vad är KBT-behandling egentligen och varför används det?
En KBT-behandling handlar om hur dina tankar, känslor och handlingar hänger samman. Stort fokus ligger på nutid och framtid, hur upplever du saker och ting? Varför reagerar du som du gör? För att kunna svara på detta så berör en KBT-behandling även dåtida händelser i ditt liv som kan påverka dina nuvarande känslor och beteenden.
Vanligtvis så är det du själv som får ta kontakt med en KBT-terapeut genom t.ex. din vårdcentral eller en ungdomsmottagning, beroende på din ålder. I början av KBT-behandling får du förklara varför du valt att söka hjälp samt förklara lite kring din bakgrund.
På så sätt hjälper terapeuten dig med en beteendeanalys för att få en djupare förståelse kring dig och dina känslor/tankar. Utifrån det kommer ni gemensamt fram till vilka dina svaga/starka sidor är och vilka problem du bör arbeta med. I en KBT-behandling kommer du också få fokusera mycket på dina målsättningar. Vad vill du att terapin ska leda till? Hur vill du känna när vissa tankar uppkommer?
Humanova erbjuder en KBT-utbildning för dig som vill bli KBT-terapeut med inriktning mot ACT (Accenptance and Commitment Therapy). Deras KBT-terapeut-utbildning löper på under deltid i 4 terminer och kombinerar deltagande på plats med onlinestudier. Det vi gillar mest med deras upplägg är att de kombinerar olika inlärningsmetoder, t.ex. klassiska föreläsningar, övningar, öppna diskussioner, rollspel och seminarier. Variationen är därmed stor och kombinationen av teori och mer levande inslag ger väldigt bra förutsättningar för ett livslångt lärande.
På utbildningens sista terminer får du träna på att använda dina kunskaper. Då träffar du nämligen “träningsklienter” som du tar dig an. I dessa situationer har du självklart “bollplank” och stöttning från erfarna kursledare som ger dig många tips.
Om du vill jobba som KBT terapeut kan din arbetsplats t.ex. vara: