Terapeuten.se

Parterapi

Hem > Parterapi

Terapi för par – Lös era relationsproblem

Upplever ni som par kommunikationsproblem eller tveksamheter kring ert förhållande? Då kan det vara bra att börja med terapi för par. Men sanningen är att det även blir mer och mer vanligt att gå till en parterapeut i förebyggande syfte. Här kommer vi att hjälpa er att förstå innebörden av parterapi. Varför det är bra, hur det fungerar och vad parterapi kostar.

Vad är parterapi?

Parterapi syftar på att hjälpa kärlekspar med deras relationsproblem. Många människor upplever relationer som svåra när det kommer till kommunikation, jämställdhet och annat och därför behövs ibland professionell hjälp. Det kan därför vara en bra idé att gå på terapi för par för att få bukt på sina problem och konflikter, eller helt enkelt för att se om förhållandet bör fortsätta eller inte.

Vanliga relationsproblem – Då kan parterapi hjälpa

Alla par upplever olika problem, både stora och små. Det finns ingen gräns på hur stort ett problem måste vara för att ni kan gå till en parterapeut, utan det väljer ni själva. Här nedan kommer några förslag på vanligt förekommande relationsproblem som terapi för par kan hjälpa er med.
 • Brister i kommunikationen
 • Svartsjuka
 • Olika syn på jämställdhet
 • Brist på tillit
 • Otrohet
 • Vardagstjafs
 • Olika syn på ekonomi
 • Uppfostran
 • Sexuella svårigheter

Vill du se fler exempel på skäl för att söka hjälp hos en parterapeut? Då kan du läsa denna artikel

Hur fungerar parterapi?

Hur fungerar parterapi egentligen? Måste vi som par sitta tillsammans eller kan vi gå på enskilda samtal? Svaret är nej, ni behöver inte sitta tillsammans varje gång. Parterapi kan se olika ut beroende på problem och behov, men vanligtvis så varieras enskilda samtal med gemensamma samtal. När man besöker en parterapeut diskuteras relationsproblem och andra bakgrundsfaktorer som påverkar ett förhållande. Antalet sessioner med en parterapeut skiljer sig också beroende på hur omfattande ert problem är, men vanligtvis brukar det krävas runt 5–15 möten.
 • Vilka relationsproblem vill ni lösa?
 • Vad är er målsättning med att gå i terapi för par?
 • Antal möten kan variera
 • Gemensamma & enskilda samtal
 • Fokus på bakomliggande faktorer till era problem

Parterapi online

Det blir allt mer vanligt att gå på parterapi online. Det kan ibland upplevas jobbigt och krystat att sitta i ett rum och prata om sina gemensamma problem, därför kan parterapi online göra det lite enklare. Ni sitter hemma i er bekväma miljö och slipper dessutom ta er ut och boka barnvakt ifall ni har barn som måste passas. Ni träffar då en parterapeut digitalt genom en dator eller mobil och mötet sker som ett videosamtal. Det finns flera företag som erbjuder terapi för par online, här nedan finns några alternativ.
Förslag på parterapi online:

Vad kostar parterapi?

Kostnaden för att gå i parterapi varierar beroende på hur långt mötet är och om det är ett gemensamt eller enskilt samtal. Men genomsnittet för ett terapisamtal kostar runt 500-1000kr. Är ni däremot intresserade av parterapi online så kan ni komma billigare undan, då priserna online vanligtvis är billigare.

Parterapi - Hjälper det verkligen?

Ni som par kan aldrig bli garanterade att parterapi kommer att hjälpa er. Men förhoppningsvis kommer ni få klokare insikter om ni bör fortsätta ert förhållande eller inte. Med hjälp av terapeutens expertis kommer ni få tillgång till rätt verktyg och hjälpmedel för att jobba på ert förhållande och er målsättning. Men något som är viktigt att tänka på är att ni båda ska ha rätt inställning och vara mottagliga för hjälp, annars minskar chanserna till ett lyckat resultat.

Parterapi-övningar för era relationsproblem

Oavsett om ni går på parterapi online eller på en mottagning så kommer ni få parterapi-övningar att göra hemma. Övningarna kan se olika ut beroende på vilket problem ni ska lösa, men oftast handlar det om att ni ska börja tänka från den andras perspektiv och förstå partnerns tankar och känslor. Ni kan även göra egna parterapi-övningar för att motverka kommande relationsproblem.

Förslag på parterapi-övningar:

 • Försök tänka ur din partners perspektiv
 • Var tydlig med vad du tycker och tänker på ett objektivs sätt
 • Reflektera över er situation och bakgrundproblem
 • Lös era bråk direkt
 • Visa alltid respekt & bekräftelse för varandra

Vill du bli parterapeut?

Är du sugen på att utbilda dig inom terapeutyrket? För att bli parterapeut är det en fördel om du brinner för att hjälpa människor och deras relationsproblem. Samt att du har en objektiv analysförmåga. Det finns parterapeut-utbildningar både på distans och i klassrum, beroende på vad du föredrar. Du kan gå en parterapeut utbildning hos Humanova, som bygger på psykosyntesens grundsyns. I utbildningen fördjupas dina kunskaper i schematerapi, sexologi och anknytningsteori. Du får utöver detta även lära dig mer om samtalsmetodik samt andra tekniker som meditation. På utbildning.se finns information om specifika skolor, utbildningar och krav för dig som vill bli parterapeut.

På sidan kan du även:
 • Se distansutbildningar & utbildningar i klassrum
 • Filtrera på stad och utbildningsform
 • Läsa om intagningskrav för respektive skola

Jobba som terapeut

Vill du läsa mer om potentiella jobb inom terapeutyrket? Då kan du besöka vår sida för terapeut-jobb, där vi listar vanliga yrkesområden, ingångslön och arbetsuppgifter.

Fler artiklar

Vill du läsa mer om andra terapibehandlingar? Besök våra sidor om KBT och familjeterapi för att lära dig mer samt hur du som är i behov av hjälp kan få tillgång till rätt hjälp.