Terapeuten.se

Familjeterapi

Hem > Familjeterapi

Familjeterapi – Så kan ni lösa era familjeproblem

En familj kan ha många olika åsikter, värderingar och personlighetstyper. Det är därför inte konstigt om det uppstår familjeproblem som skapar brister i gemenskapen. Familjeterapi kan hjälpa er som familj att lösa era problem och skapa ett tjockare band mellan er.

Vad är familjeterapi?

Familjeterapi är en terapibehandling som riktar sig åt familjer, eller delar av en familj som har problem. Det kan vara allt från kommunikationsproblem mellan två syskon, eller att hela familjen inte kommer överens av någon anledning. Man kan söka familjeterapi oavsett om det gäller stora eller små problem, det viktiga är att ni får den hjälp som ni behöver för att kunna vara en fungerande familj. Läs mer om familjeterapi och vilka metoder som används här.

Vilka familjeproblem kan man få hjälp med?

Det finns inget rätt och fel på vilka familjeproblem som är relevanta eller inte relevanta inom familjeterapi. På 1177’s hemsida kan du läsa mer om hur ni kan få hjälp och se en lista bland vanliga problem inom familjeterapi. Här nedan kommer några förslag på vanliga problem som familjer kan få hjälp med:
  • Fysisk misshandel
  • Psykisk misshandel
  • Sjukdomar
  • Missförstånd
  • Olika värderingar
  • Kommunikationsbrister

Familjeproblem kan leda till skyddat boende

Familjeproblem kan vara både fysiska och psykiska och det är viktigt att man tar detta på allvar. Om du eller någon du känner blir fysisk eller psykisk misshandlad av en familjemedlem så är det viktigt att detta uppmärksammas i tid och att personen får hjälp. Det kan exempelvis vara aktuellt med skyddat boende.

Hur går familjeterapi till?

Beroende på om det är hela eller delar av familjen som sökt hjälp så ser processen olika ut. Ofta kombineras enskilda samtal med gemensamma samtal med de drabbade i familjen. Vanligtvis så börjar man med ett första samtal tillsammans som syftar på att förstå varför ni sökt familjeterapi och vad problemet är. Sedan diskuteras familjeproblemet från alla de drabbades perspektiv och terapeuten hjälper till med verktyg för att ni ska förstå varandra bättre. Det finns olika inriktningar på familjeterapi och här nedan listat dem vanliga.

Familjeterapi online

Familjeterapi online är för dem som inte har möjlighet att ha fysiska träffar, eller för dem som helst enkelt föredrar att ta det digitalt på distans. Det fungerar på samma sätt som traditionella möten då ni får prata om era familjeproblem med en terapeut, bara det att de sker digitalt.
Ibland kan det vara skönt att inte vara i samma rum och diskutera jobbiga och känsliga familjeproblem, därför är familjeterapi online ett bra alternativ. Det kan även vara billigare och mer flexibelt att ha ett digitalt möte. På mindler.se kan du läsa mer samt boka tid.

Funktionell familjeterapi

Funktionell familjeterapi är en typ av terapi som är till för ungdomar mellan 11–18 år med missbruk-och våldsamhetsproblematik. Familjeterapeuten hjälper då till med att förbättra situationen och kommunikationen för familjen. Syftet med funktionell familjeterapi är att på lång sikt hjälpa ungdomen till ett bättre beteende och tänk med hjälp av rätt verktyg och stöttning av familjen.
  • För ungdomar mellan 11–18 år
  • Problem med missbruk, bråk, våld & brott
  • Långsiktigt ändra beteendet

Familjeterapi utbildning – Jobba som familjeterapeut

Brinner du för att hjälpa familjer och deras familjeproblem? Då borde du satsa på en familjeterapi-utbildning! Det finns flertalet utbildningar runt om i hela Sverige, både på distans och i klassrum. Här kan du se mer information kring detta och leta efter en utbildning som passar dig.
Vanliga utbildningar:
  • Samtalsterapeut
  • Relationsterapeut
  • Familjebehandling med KBT

Redan utbildad terapeut?

Är du redan utbildad terapeut och vill veta mer om yrket, potentiella jobb och löner? Besök vår sida om terapeut-jobb för att samla på dig bra information!

Fler artiklar

Vill du läsa mer om andra terapibehandlingar? Besök våra sidor om KBT och parterapi för att lära dig mer samt hur du som är i behov av hjälp kan få tillgång till rätt hjälp.